Neurotransmitters en het verbeteren van zenuwen-functie

Het beter laten functioneren van de zenuwen is een samenspel van verschillende factoren, zoals: bloeddoorstroming rondom de zenuwen, voedingsondersteuning voor de zenuwen, werking van de synaptische spleet waar veel neurotransmitters en receptoren een grote rol spelen. Dus ook op verschillende manieren kunnen we hierdoor verbeteringen krijgen: voeding (en –supplementen), levensstijl en stimuleren middels microstroom.

Zenuwen zijn zeer belangrijk als we praten over het doorgeven van signalen door het lichaam: naar organen, naar de spieren, naar de hersenen. Bij de zenuw-overgangen zien we neurotransmitters, kleinen stofjes die betrokken zijn bij de overdracht van signalen van de ene zenuw naar de andere. Zij bepalen waarop de boodschappen door het lichaam worden verstuurd. Zij zijn niet alleen van belang bij het zenuwstelsel, maar ook zijn ze betrokken bij de motoriek, het immuunsysteem, de pijnbeleving, het gevoelsleven en het geheugen.

Wanneer de werking van de neurotransmitters afzwakt, dan merkt men dat  bijvoorbeeld aan toegenomen prikkelbaarheid, hoge stressgevoeligheid, overbezorgd worden, lusteloosheid, verminderde plezierbeleving, vermindering van de slaapkwaliteit etc.

Als de neurotransmitters in hun normale doen zijn, ziet men een goede werking van het geheugen, een goede alertheid en leerfunctie, emotionele stabiliteit en het vermogen om tot rust te komen en nog veel meer.

Het centrale zenuwstelsel , de darmen, het immuunsysteem maken gebruik van dezelfde neurotransmitters en hun bijbehorende receptoren. Mede hierdoor is er een sterke band tussen de darmen, de hersenen en het immuunsysteem. Enkele belangrijke neurotransmitters zijn: dopamine, acetylcholine, GABA, serotonine, glutamaat, norepinephrine, histamine, endorfine, enkefaline Verder onderscheidt men nog een 30-tal van deze stofjes. Een aantal van deze stofjes functioneren kunnen als neurotransmitter, maar ook als hormoon functioneren, zoals adrenaline, noradrenaline, serotonine en histamine.

Door het uitvoeren van een test kunnen we een inzage krijgen over de werking van een 4-tal belangrijke neurotransmitters: in hoeverre deze extra gestimuleerd (of juist geremd)  dienen te worden, om de juiste balans te verkrijgen tussen deze neurotransmitters. Ook kan Balans een ondersteuning verlenen en een begeleidingstraject verzorgen zo dat via een aangepaste lifestyle,  een voedingspatroon en/of voedingssupplementen om weer lekker in de pas te gaan lopen. Extra ondersteuning kan plaatsvinden middels de microstroom, waarbij de zenuwen en de neurotransmitters weer een extra stimulans krijgen.