Voeding

Eén van de meest basale positieve prikkels die je binnen kunt krijgen is voeding die bij je past, vetarm is en voldoende nutriënten bevat. Deze voeding is volwaardig en stimuleert de gezondheid positief. Gemiddeld zijn 1800 tot 200 Kcal per dag daarbij voldoende.

Het tegenwoordige voedsel, veelal gebaseerd op meel en mais, is geraffineerd en is daardoor grotendeels ontdaan van zijn basis voedingswaarden als vitaminen, mineralen en vezels. Suikers en zouten worden toegevoegd om het “lekkerder en houdbaarder” te maken. Het bevat veel vetten en koolhydraten. Dit wordt onvolwaardige voeding genoemd. Onvolwaardige voeding kan de 6 ziekmakers activeren: verzuring, ontstekingen, oxidatie, overbelasting van het stresssysteem, overbelasting van de darm en overbelasting van de alvleesklier.

Don'ts

Do's aangepast

Eten en drinken

1.1 Gezonde voeding

Gezonde voeding bevat alle voedingsstoffen die dagelijks nodig zijn om het lichaam optimaal te laten functioneren: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en voedingsvezels.. Laat zoveel mogelijk voorbewerkt voedsel staan (dus daar waar veel E-nummers op de verpakking staan en waar suikers en zout aan toegevoegd zijn). Eet gevarieerd:

 • 8-12 glazen (1,5 liter) vocht (zoals water, thee en vruchtensap), laat zoveel mogelijk melk, frisdrank en koffie staan
 • 2-4 sneden brood, liefst bruin of volkoren, dun besmeerd met halvarine
 • 100 gr muesli of amarant, gevarieerd met 50 gr. noten en/of zaden
 • 3-4 aardappelen (150-250 gram) of couscous (125-175 gram) of 2 opscheplepels gekookte rijst (125-175 gram) of
  3 opscheplepels pasta (zoals macaroni en spaghetti) of peulvruchten (125-175 gram)
 • 4 – 5 opscheplepels groenten (200 – 250 gram)
 • portie fruit (200 gram)
 • 1-2 plakken kaas (20-40 gram)
 • 100 gram vlees, of vervang dit door vis, gevogelte, ei of een plantaardig product zoals tahoe en tempé
 • 1-2 plakjes vleeswaren (15-30 gram)
 • 1 eetlepel (15 gram) (dieet)margarine, palmolie of zonnebloemolie ter bereiding van de warme maaltijd

1.2 Drinken

Water is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam, en het regelen van de lichaamstemperatuur. Vocht zit in eten en drinken, maar de grootste hoeveelheid moet je binnenkrijgen via water en/of thee. Ongeveer 1,5 – 2 liter water (vaak ook basisch water) drinken moet de vochtbalans in je lijf gezond houden en je lichaam niet langzaam af laten glijden naar verzuring. Mijdt zo mogelijk koffie, frisdranken, melk en alcohol. Water zorgt er verder voor dat de lichaamscellen goed spoelen en dat m.n. de hersenzenuwen beter functioneren; ook op latere leeftijd.

Groene thee bevat gezonde antioxidanten, die schadelijke stoffen in je lichaam onschadelijk maken. Door dagelijks minimaal 1 en maximaal 4 koppen groene thee te drinken, stimuleer je de helende werking van het lichaam.

1.3 Eet groente en fruit

Groente en fruit zitten boordevol vitaminen, vezels, antioxidanten en mineralen. Door dagelijks minimaal 250 gram groente en minstens één stuk fruit te nemen houd je je lijf zuiver en gezond. Door ook de groenten en fruit dagelijks te variëren, voorkom je verzuring van de lichaamscellen en kan je lijf zichzelf goed ontdoen van giftige afvalstoffen. Bij de meeste groenten geldt: hoe minder ze bewerkt worden, hoe gezonder ze zijn. Kook dus niet alle groente, maar grill of wok ze ook regelmatig. Maak super-smoothies met groenten, water en/of fruit. Ook een snack is niet te versmaden: komkommer, cherrytomaatjes, wortels. Varieer, ook op de boterham

1.4 Eet zuivere vezels

Vezels zorgen voor een goede stoelgang en stimuleren de darmen om beter te functioneren. Kies de natuurlijke vezels in volkorenbrood, muesli en amarant en broccoli. Laat zo veel mogelijk de toegevoegde vezels staan in de bewerkte producten als koekjes en kant en klare shakes.

1.5 Eet noten, zaden en bessen

Zaden ( zeker lijnzaad), hennepzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten, zijn goed voor het hart en zorgen voor verminderde cholesterolafzettingen aan de wanden van de bloedvaten. Lijnzaad bevat flink wat vezels en is daarom goed voor de lijn en ter voorkoming of verergering van diabetes type 2. Hennepzaad heeft een geneeskrachtige werking bij hart- en vaatziekten, Parkinson, Alzheimer en verschillende vormen van kanker. In Hennepzaad zitten omega 3 en omega 6 vetzuren Daarnaast zit er Gamma-linoleenzuur in. Dit is een omega 6 vetzuur dat de bloedvaten licht verwijdt en hoge bloeddruk tegen gaat. Het werkt ook tegen trombose en cholesterolvorming.

Noten leveren ijzer, vitamines B en E en zijn volwaardige vleesvervangers. Ook hier van wordt gezegd dat ze goed zijn voor het hart- en bloedvaten. Als dagelijkse kost kunnen de volgende noten opgenomen worden bij het muesli-ontbijt of zomaar een handjevol in de loop van de dag: amandelen, cashewnoten, paranoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pistachenoten, walnoten (uiteraard wel ongezouten).

Bekende bessen zijn goji, inca, cranberry’s, moerbei, blauwe bes, bramen, frambozen, rozijnen (niet echt een bes); zij bevatten veel antioxidanten en vitamine C en E. Sommige bessen, zijn ontstekingsremmend en stimuleren de soepelheid van de huid (zoals de cranberry en de blauwe bes). Dagelijks een handjevol stimuleert de interne lichaamsprocessen.

1.6 Kruiden

Alle voedingsmiddelen bevatten van nature al een beetje zout. Zout toevoegen is dus overbodig. Kies zo veel mogelijk voor andere smaakmakers, zoals (verse) kruiden en specerijen. Voorbeelden zijn:

 • groene kruiden zoals basilicum, bieslook, dille, lavas, oregano, peterselie, rozemarijn
 • specerijen zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper en cayennepeper
 • andere smaakmakers zoals gember, koriander, knoflook en mosterdzaad
 • geroosterde zaden en pitten zoals pijnboompitten, sesamzaad en zonnebloempitten

1.7 Voedingssupplementen

Omega 3, multivitamines en mineralen worden aangeraden om extra in te nemen.
Onze huidige voeding, hoe goed we die ook selecteren, zal altijd een tekort opleveren aan één of meerdere vitamines en/of mineralen.

Wat verder te doen en wat te laten:

 • Elimineer allergische stoffen die je binnen kunt krijgen: Body-scan???
 • Noten en zaden staan centraal, minimaliseer vlees
 • Pak een kleiner bord: wij eten en consumeren veel te veel calorieën (70 – 80% hiervan is voldoende)
 • Geniet van het eten, prop niet alles naar binnen en neem de tijd om goed te kauwen
 • Ga aan tafel zitten en heb zo mogelijk goede gesprekken
 • Vermijd snacks (ook na fanatiek sporten)
 • Vermijd fastfood
 • Matig het alcoholgebruik tot 1 glas per dag (b.v. wijn of borrel)