Verzuring
Iedereen verzuurt en daar ontkomen we niet aan, vooral door onze westerse leefcultuur krijgen we veel te veel verzurende stoffen binnen en dit zorgt mede voor verzuring van het lichaam. Ook tijdens de stofwisseling, waarbij veel enzymen een rol hebben, worden er zure eindproducten gemaakt, kleine schommelingen in de pH-waarde zorgen voor veranderingen van het metabolisme in de lichaamscellen en dit resulteert weer in niet gewenste storingen. Maar als de omgeving zurig gaat worden, functioneren de enzymen beduidend minder of helemaal niet. Het gevolg is dat het lichaam dan in zijn geheel minder goed functioneert, of vatbaar is voor ziekten. Een gezonde darmflora wordt als een van de belangrijkste factoren gezien om het lichaam te ondersteunen de pH-waarde op peil te houden. Kwaadaardige bacteriën en schimmels deponeren hun zure afvalstoffen in het lichaam en veroorzaken zo een verzuring van het lichaam.

Goede pH waarde
In elk gedeelte van je lichaam is de zuurgraad verschillend, sommige organen werken beter in een hogere of lagere zuurgraad. Over het algemeen doet men een meting van het speeksel, de urine of het bloed:

Gewenste pH-waarde

  • Speeksel 6,00 – 7,50
  • Urine 4,50 – 8,40
  • Bloed 7,34 – 7,45 (ideaal is 7,41)

Verzurings-oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken die verzuring veroorzaken. Een aantal hebben te maken met het eet en drink gedrag: slechte voeding, overmatig alcohol- en suikergebruik, kortstondige diëten, roken .Ook weinig bewegen is een oorzaak, of overmatig sporten. Maar er zijn ook oorzaken waar je niet veel aan kunt doen zoals: veroudering, stressbelasting, milieu invloeden, verminderde functie van de lever, de nieren of de longen.

Welke klachten kunnen optreden
Er worden veel klachten toegeschreven aan een langdurige verkeerde zuurtegraad, zoals haaruitval, obstipatie, zure oprispingen, huidproblemen, infectiegevoeligheid, slaapstoornissen, depressie, libidoverlies, spierkrampen, allergieën, maagzweer, jicht, hartinfarct, reuma, diabetes.

Zuurtegraad regelingen
Wij kennen 4 regelmechanismen om de zuurtegraad binnen diverse grenzen te houden:

  • De eetgewoonten aanpassen, zodat wij minder zurig voedsel binnen krijgen; te denken valt aan groenten, noten en zaden, onverwerkte granen en peulvruchten en water
  • Binnen het lichaam zijn er 3 regelmechanismen, die de zuurgraad op het juiste niveau te houden. De eerste is bufferen. Deze buffers zijn stoffen die worden opgeslagen in het bloed. Bicarbonaat is hier een voorbeeld van. De tweede manier is uitscheiding van zuren door middel van de nieren. Deze verwijderen het van de zuren door middel van ammonia. De derde methode is via de ademhaling door middel van meer uitstoot van koolzuur. Koolzuur is een bijproduct van de zuurstofvorming in cellen. Door sneller en dieper te ademen wordt er meer koolzuur afgevoerd uit het lichaam.Er zijn steeds meer producten te verkrijgen in de vorm van pilletjes of drankjes die je kunt innemen ter ondersteuning van je zuur-base balans.
    Deze, meer base georiënteerde stoffen, binden of neutraliseren het zuurte-overschot. Een van deze producten zijn de Alka-druppels. Toevoegen van enkele druppels Alka in een glas water levert basisch water (pH van ca. 10) en zorgt op den duur voor minder zurigheid in je lijf.

    Maar 1 tip die zeker geen kwaad kan en door veel specialisten wordt aanbevolen is om 1,5 a 2 liter water (extra) te drinken op een dag.