Ontstekingen

“Stille” ontsteking is de belangrijkste ziekmaker. Bij veel mensen ontstaat er een verhoogde ontstekingsactiviteit doordat ons immuunsysteem over reageert. Zeker wanneer we op leeftijd komen gaat dat vaak op. Het veroorzaakt alle fysieke en psychische aandoeningen. Het worden ook wel laaggradige ontstekingen genoemd; ontstekingen zonder duidelijke symptomen. De oorzaken voor ontstekingen zijn divers:

  • Stress
  • Verkeerde voeding
  • Verzuring
  • Darmproblemen
  • Overgewicht
  • Voedselallergieën.

Bij al deze oorzaken gaat er enzym vrijkomen, de COX-2 enzymen, die vaak de ontstekingen blijven voeden. Vooral bij toenemende leeftijd, infecties en ziekten gaan deze enzymen ongebreideld hun gang.

Als de “stille” ontstekingen onder controle gehouden kan worden, dus als de COX-2 enzymen geremd kunnen worden, is er heel veel verdiend. Middels voeding, en/of via voedingssupplementen is de werking van dit COX-2 enzym voor een deel te beteugelen. Remedies zijn te vinden in veel groenten eten, fruit, kruiden, vezels, vitamine D. Ook kunnen diverse vetzuren ontstekingsremmend werken

Ontstekingsverhogende Vetzuren Ontstekingsverlagende Vetzuren
Linolzuur (LA) = omega 6, in zonnebloem-olie, sojaolie, maisolie, sesamolie Alfalinoleenzuur (ALA) = omega 3 vetzuur, in lijnzaadolie, walnootolie, sojaolie, koolzaadolie, kokosolie
Arachidonzuur (AA) = omega 6 vetzuur Gammalinoleenzuur (GLA) = omega 6
Transvetten = gehard plantaardig vet Omega 3 (DHA en EPA), vette vis zeealgen
Extra virgin olijfolie

Oppassen is geblazen met de transvetten.Deze verhogen waarschijnlijk het risico op een hartinfarct, diabetes en het LDL cholesterol. Tevens verlagen ze het HDL cholesterol.

Oorzaken ontstekingen op celniveau

Te veel suiker en laaggradige ontstekingen

Wanneer we suiker eten, wordt een grote hoeveelheid insuline aangemaakt en belast daarmee ongewild de alvleesklier in hoge mate. Bij een te grote suikerconsumptie worden we ziek. Het immuunsysteem raakt overbelast door de grote insulinevraag en kan daarom minder verweer tonen tegen ontstekingen en oxidatieprocessen.

Verstoorde darmflora en ontstekingen op celniveau

Wanneer de darmflora verstoord is, levert dat een groot probleem op voor het metabolisme. Ten eerste moeten we beseffen dat zaken als het te veel eten van vlees, te veel medicijnen nuttigen en te veel frisdrank of geraffineerde witmeelproducten eten de darmflora kan verstoren. Wat medicijnen betreft is een eenvoudige antibiotica al overbelastend voor de darmflora. Het maagslijmvlies raakt aangetast en de filterwerking wordt verminderd. Het maagslijmvlies werkt normaal gesproken als een filter. Het laat ongewenste stoffen in de darmen zodat ze niet in het lichaam komen. Als door een verstoorde darmflora en maagslijmvlies deze stoffen toch in het lichaam komen worden daar ontstekingen veroorzaakt. Vlees, casomorfinen in melk, graanproducten en nachtschadegroenten zijn voorbeelden van producten die veel ontstekingen veroorzaken wanneer er sprake is van een verstoorde darmflora

Stress en celontstekingen

Stress verandert de hormoonhuishouding. Het immuunsysteem moet namelijk ineens een stuk harder gaan werken als het lichaam te kampen heeft met een stresssituatie. Wanneer de stress langdurig is kan het DNA veranderd worden. Hierdoor bevindt het lichaam zich in een permanente toestand van ziektebestrijding, zelfs als er geen ziekten zijn! Deze toestand heeft een directe invloed op het zenuwstelsel. Daardoor kan het zijn dat personen onder stress minder geconcentreerd zijn. Verder betekent een permanente immuunreactie van het lichaam dat het tegen het lichaam zelf kan keren, wat een auto-immuunziekte wordt genoemd.

Basis Omega 6 gaat ontstekingen tegen

Er zijn legio soorten omega 6 vetzuren. De meeste daarvan zijn van totaal andere aard dan basis omega 6. Basis omega 6 is een essentieel vetzuur; dat wilt zeggen dat het lichaam het niet kan aanmaken. Alle andere vetzuren kan het lichaam wel aanmaken. Deze afgeleide omega 6 vetten worden naar behoefte aangemaakt door het lichaam. Nu is het echter zo dat deze niet-essentiële vetzuren veel te veel in supermarktvoeding zitten. Iedereen weet dat als je te veel van iets eet dat problemen kan veroorzaken. We eten te veel afgeleide omega 6-vetzuren welke leiden tot ontstekingen op cellulair niveau.

Anti-oxidanten en ontstekingen

Ontstekingen worden normaal gesproken bestreden door anti-oxidanten die voornamelijk in groeten en fruit zitten. Wanneer we hiervan te weinig eten kan het lichaam een probleem krijgen om vrije radicalen, ook wel oxidanten genaamd, te elimineren. Antioxidanten kunnen oxidanten vangen zodat ze onschadelijk worden gemaakt. Een oxidant of vrije radicaal is in staat om een kettingreactie te veroorzaken; een oxidant is een instabiel molecuul die andere moleculen ook instabiel maakt. Vrije radicalen zijn de grote veroorzakers van ontstekingen op celniveau. Vrije radicalen veroorzaken welvaartsziekten, zoals: metabool syndroom, insuline-resistentie, diabetes mellitus type 2, hart en vaatziekten, obesitas, kanker, Alzheimer, ADHD, Parkinson

Witmeelproducten en celontstekingen

Witmeelproducten zijn in feite koolhydraten ofwel suikers. Net zoals bij geraffineerde suiker kun je geheel zonder wit meel door het leven. Er zit namelijk slechts een fractie van de voedingsstoffen in die in de volle tarwekorrel zitten. Witmeelproducten zijn zeer slecht verteerbaar; er wordt een overbelasting van het immuunsysteem gevergd om ze te verteren. Bovendien wordt wit meel in vet omgezet, een extra belasting van het lichaam. Hierdoor kunnen ontstekingen op celniveau makkelijker een negatieve spiraal inzetten. Witmeelproducten worden voornamelijk gegeten door westers levende mensen; vandaar dat de persoon met een westerse leefstijl een grotere kans heeft om te lijden aan de in de alinea hierboven genoemde welvaartsziekten.

Vlees en celontstekingen

In al het vlees zitten gifstoffen die cellulaire ontstekingen veroorzaken. Maar in het vlees van tegenwoordig zitten nog iets meer ontstekingsveroorzakende stoffen in de vorm van afgeleide omega 6 vetzuren. Er staat speciaal ´afgeleide´ omega 6 aangezien ´basis´ omega 6 niet ongezond is. Basis omega 6 wordt in het lichaam omgezet in stoffen die het lichaam nodig heeft. Basis omega 6 zit in veel noten- en zadenoliën. Veel voedseldeskundigen maken de cruciale fout door alle omega 6-soorten ongezond te vinden terwijl daarvoor geen bewijs is. Alleen een teveel aan afgeleide omega 6-vetzuren zoals in vlees kunnen voor ontstekingen zorgen, helemaal in combinatie met de legio toxinen die vlees bevat.

Transvetten en ontstekingen op celniveau

Transvetten zijn oliesoorten waar de belangrijke voedingsstoffen zijn uitgehaald om ze makkelijker te maken voor industriële processen. Transvetten worden gebruikt bij de bereiding van margarine, sauzen, soepen, koekjes, cakes, patat, kroketten en voor de rest al het overige frituurwaar. Ook de zogenaamde nepbotersoorten waar een hartje bijstaat zijn slecht voor het hart; het veroorzaakt ontstekingen op celniveau dus vergoot het de kans op hart- en vaatziekten. In transvetten zit een grote hoeveelheid afgeleide omega 6-vetzuren welke in tegenstelling tot basis omega 6-vetten zeer ongezond zijn. Basis omega 6-vetten uit noten en zaden zijn daarentegen supergezond en leveren een grotere weerstand tegen ontstekingen op celniveau en daarmee tegen alle welvaartsziekten. Dat laatste is de reden dat er wetenschappelijke onderzoeken zijn die aantonen dat je van noten afvalt, en dat noten goed